Verslaving

Verslaving

Verslaving

Een verslaving is lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk zijn van één of meerdere middelen. De afhankelijkheid daarvan gaat gepaard met het gedwongen doorgaan gebruiken van het middel of middelen.

Je bent verslaafd wanneer de drang niet meer kan beheersen tot het gebruik van die middelen waarvan je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk bent geworden.

Twee soorten verslavingen : verslaving aan middelen of verslaving aan gedrag/handelingen.

1: Verslaving aan middelen : Alcohol, nicotine, drugs, etc…
De verslaving wordt in stand gehouden door het blijven gebruiken van middelen.

2: Verslaving aan gedrag : gamen, shoppen, gokken, sex, eten, etc…
Bij een verslaving aan gedrag ontstaat er een kick door handelingen die worden uitgevoerd waardoor je dit wilt blijven herhalen.

Hoe herken je verslavingsgedrag?
• Je bent constant bezig met het middel om een bepaald effect te bereiken.
• Door verlangen ontstaat een herhalend patroon.
• Dit patroon is niet of nauwelijks te doorbreken.
• Je dagelijkse leven lijdt hieronder.

Verslaving is een lichamelijke en/of geestelijke ziekte die met de dag toeneemt.
Het heel moeilijk om te erkennen dat je verslaafd bent en daarbij hulp nodig hebt. Hoe langer het proces van verbergen bij vrienden en familie aanhoudt, hoe zwaarder en moeilijker jouw herstel wordt.
Het is zelden dat men op eigen wilskracht met alcohol, drugs of een andere verslaving kan stoppen.
Bij geestelijke afhankelijkheid verlang je zo naar het middel dat je alleen nog maar kunt denken aan het gebruiken van dat middel, dit geeft je het gevoel niet meer zonder te kunnen.
Bij lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam zo gewend geraakt aan het gebruik van een middel. Dit zorgt ervoor dat als je het middel niet gebruikt dat je lichaam gaat protesteren. Dit kan resulteren in ziekteverschijnselen zoals koorts, misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid. De zogenaamde “ontwenningsverschijnselen”

Drugs beïnvloeden de werking van stofjes die elektrische signalen van de ene zenuw naar de andere zenuw overbrengen. Daardoor worden bepaalde hersengedeelten gestimuleerd of geremd. Hierdoor ontstaat een beloningssysteem.
Dopamine behoort tot het beloningssysteem van onze hersenen en zorgt ervoor dat je je tevreden en beloond voelt. Door middelengebruik ontstaat meer dopamine. Hierdoor voel je je anders, prettiger, sterker en meer alert. Ook kun je vlucht of vechtgedrag vertonen. Omdat dit vaak goed voelt, wil je dit gevoel herhalen. Door herhalen ga je vaker gebruiken en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Zo ontstaat er verslavingsgedrag.

Stoppen met een verslaving is lastig, maar de eerste stap zetten om hulp te zoeken is nog veel moeilijker. Het moeilijkste is nu achter de rug. Je hebt beslist dat je wil stoppen, die motivatie is genoeg. De rest doen we samen. Hypnose kan je helpen om van je verslaving af te raken.. Via hypnose kijken we wat je triggers zijn, zodat je met die triggers om kan gaan. We nemen het oude, negatieve gedrag van die verslaving weg en vervangen het door een nieuw, positief gedrag.
Maak vandaag nog je afspraak bij Hypnose-Lede